Na žaludeční vředy chmel

Nakonec se jako nejvhodnější ukázalo přidání sušené varianty koncentrátu ječného sladu.

Chmel by nemusel být nadále spojován jen s výrobou tolik oblíbeného piva. Vědci ze tří českých výzkumných pracovišť laboratorně prokázali, že účinky speciálně ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik.

Chmel po dobu tří let zkoumali odborníci z Výzkumného ústavu potravinářského, Thomayerovy nemocnice a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. Zjistili, že obsahuje látky, které zamezují množení bakterie Helicobacter pyroli, je také podle nich vysoce pravděpodobné, že ve vyšších koncentracích ji dokonce zabíjejí. Novinářům to řekl Pavel Čermák, primář oddělení klinické mikrobiologie Thomayerovy nemocnice.

Bakterie Helicobacter pylori způsobuje žaludeční vředy a záněty, při dlouhodobém působení přispívá i ke vzniku rakoviny žaludku. Základem léčby jsou antibiotika a další léky působící na žaludeční sliznici. Některým pacientům však léčba antibiotiky nezabírá, bakterie se proti nim dokáže bránit a onemocnění se časem vrátí. Podle Čermáka se to týká zhruba pěti procent pacientů, zdůraznil ale, že jde pouze o odhad, ve skutečnosti může být toto procento ještě vyšší. To je podle něj také důvod, proč se vědci zaměřili právě na látky přírodního, zejména rostlinného původu. Laboratorní výsledky dokazují, že právě chmel obsahuje látky, které mají stejné účinky jako antibiotika. Chmel by se tak mohl stát přírodním prostředkem k léčbě žaludečních vředů a zánětů.

Pro výzkum bylo nezbytné uchovat chmel co nejdéle čerstvý. Tým proto vyvinul novou metodu tlakového ošetření chmele, která ho umožňuje skladovat dlouhodobě bez změny vlastností. Pracovníkům Thomayerovy nemocnice se podařilo shromáždit sbírku 31 kmenů Helicobacter pylori, na níž testovali účinky takto ošetřeného chmele. “Laboratorně bylo prokázáno, že účinky tlakově ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik,” konstatoval Čermák.

Na základě výsledků výzkumu byly podány návrhy na využití chmele jako potravinového doplňku při infekcích způsobených bakterií H. pylori. Dosud se jim ale nepodařilo najít výrobce.

Alexandr Mikyška z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského doplnil, že chmel obsahuje vedle látek s antibakteriálními vlastnostmi řadu dalších látek s příznivými účinky, například rostlinné estrogeny, látky s protirakovinným účinkem a antioxidanty. Je podle něj dokázáno, že obsahuje látky, které mají protizánětlivé či močopudné účinky, podporují chuť k jídlu, dokážou pročistit organismus a zamezit poruchám spánku. Výhodou navrhovaných potravinových doplňků podle něj je, že chmel se používá v čerstvé podobě. “Nedochází tedy ke ztrátám účinných látek sušením, ani k jejich naředění, jak se tomu děje například při vaření piva,” dodal.

Zdroj: halonoviny.cz

Zpět na výpis