Chmel léčí žaludek. nahradí antibiotika?

Nakonec se jako nejvhodnější ukázalo přidání sušené varianty koncentrátu ječného sladu.

Praha – Lepší pivo v žaludku nežli voda na plicích, říkával Jára Cimrman. Jeho slova svým způsobem potvrzuje výzkum, na němž již několik let pracují odborníci v pražské Thomayerově nemocnici. Ti totiž zkoumají antibakteriální účinky chmele – a zjistili, že pomáhá při léčbě vředů a žaludečních zánětů.

Viníkem chorob, s nimiž umějí léčivé látky chmele zatočit, je bakterie Helicobacter pylori (HP). Tento bacil žije na povrchu sliznice žaludku či dvanácterníku a způsobuje tam chronické záněty, vředy a při dlouhodobém působení přispívá i k rakovině žaludku. Lékaři s ním dosud bojují prostřednictvím antibiotik – ta ale někdy nefungují a nemoc se vrací.

„Infekční onemocnění se dnes léčí antibiotiky. Jejich účinnost ale v poslední době výrazně klesá vlivem šíření rezistentních bakteriálních kmenů. Vývoj nových antibiotik není tak rychlý, jak se předpokládalo a jak by bylo potřeba. To je jeden z důvodů, proč se obrací pozornost na látky přírodního, zejména rostlinného původu. V podstatě jde o návrat k lidové medicíně, ale na kvalitativně vyšší úrovni,“ říká primář oddělení klinické mikrobiologie krčské nemocnice Pavel Čermák.

Na zkoumání v Thomayerce se podílí i Výzkumný ústav potravinářský a Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze. Týmu se podařilo vynalézt způsob, jak dlouhodobě skladovat čerstvý chmel, aniž by se z něj ztratily léčivé vlastnosti. To se totiž stává při jeho sušení, zatímco nové tlakové ošetření vlastnosti zachovává.

"Podařilo se shromáždit světově asi největší sbírku kmenů bakterií HP, zachycených od pacientů se žaludečním onemocněním. Na nich byl testován chmel upravený touto novou metodou. Laboratorně bylo prokázáno, že účinky tlakově ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik," vysvětluje Pavel Čermák. Odborníci tak na základě výsledků podali návrh na možnost využít chmel jako potravinový doplněk, který by se využíval při infekci HP bakteriemi.

"Výhodou těchto potravinových doplňků je to, že je v nich chmel v čerstvé podobě. Nedochází tedy ke ztrátám účinných látek sušením ani k jejich naředění, jak se děje například při vaření piva," doplňuje Milan Houška z potravinářského ústavu.

"Chmel navíc obsahuje řadu dalších látek s pozitivními účinky, například rostlinné estrogeny, látky s protirakovinným účinkem a antioxidanty," uzavírá Alexandr Mikyška z pivovarského ústavu.

Zdroj: denik.cz

Zpět na výpis